· 1708 Omstreeks die tijd: C. Van Herck houdt een schriftje bij met wetenswaardigheden en ooggetuigen-verklaringen van Alkmaarders die Drebbel nog gekend hebben
· 1725 In de Kronyk der stad Alkmaer wordt Drebbel hoog aangeschreven. 9 van zijn vindingen worden opgesomd.
· 1743 Christiaan Wolff betoogt dat Drebbels weerglas eigenlijk geen thermometer is, maar wel een manometer
· 1763 In een artikel van Abbé Nollet wordt Drebbel geprezen om zijn vernuft, maar ook besmuikt omdat zijn thermometer veeleer een primitieve manometer zou zijn.
· 1770 In de Vaderlandsche historie wordt Drebbel hoog geprezen, maar zijn bijdrage aan de Teleskoop wordt betwijfeld. Ook bij het Perpetuum Mobile worden vraagtekens geplaatst.
· 1779 Een lovende beknopte levensbeschrijving van Drebbel waarin ook zijn uitvindingen en instrumenten opgesomd worden.
· 1780 Dezelfde levensbeschrijving als in 1779 waaraan een verwijzing naar Abbé Nollet (1763) is toegevoegd om D's bijdrage aan de thermometer te benadrukken. Hij wordt ook als  een van de uitvinders van de microscoop genoemd.
· 1800 Biografie van Drebbel in Biographisch woordenboek der Nederlanden met een objectieve opsomming van zijn vindingen. Geen discussie of beoordeling.
· 1820 In het Letter- en Staatkundig Dagblad, een beknopte levensbeschrijving (cfr. 1779) met daaraan toevoegd een korte publicatielijst en een terechtwijzing aan het adres van Geschichte der menschlichen Narrheit.
· 1821 J.P. Van Cappelle maakte een uitgebreide studie van D's Lotgevallen, Schriften en Uitvindingen. O.a. zijn duikboot, het volmaakte rood, optische en muziekinstrumenten worden geprezen, maar zijn bijdragen aan thermometer, microscoop en perpetuum mobile worden gerelativeerd.
· 1824 Korte verwijzing en samenvatting van/naar het artikel van J.P. van Cappelle uit 1821.
· 1835 Ook Hendrik Collot d'Escury looft in een uitgebreid artikel Drebbels vindingen. Hij vermoedt dat hij zuurstof kon aanmaken maar trekt zijn bijdrage aan Thermometer en Tele- en Microscopen in twijfel, al zijn verrekijkers zijn ongetwijfeld aan Nederlanders toe te schrijven.
· 1846 Volgens De Gids (p.827) heeft P.Harting de geschiedenis van de microscoop in NL onderzocht en concludeert dat het instrument zeker door een Nederlander is ontdekt, maar toch ten onrechte aan Drebbel wordt toegeschreven.
· 1850 In De Gids (p.6) een bespreking van de Novelle "een Alkmaarder te Praag" van Bosboom-Toussaint die in de ‘Vergeet mij niet’, Muzen-Almanak voor 1850 is gepubliceerd (zie ook 185?).
· 185? Volledige tekst van de Novelle "een Alkmaarder te Praag" van Bosboom-Toussaint (het jaartal lijkt 1850 te moeten zijn, al staat er 1856 onder de tekst.)
· 1854 In De Navorscher wordt Drebbel's vernuft in twijfel getrokken. Men refereert aan de studie van J.P. Van Cappelle. Er  wordt gevraagd het huwelijk van D's dochter met Kuflaer in Leiden na te trekken.
· 1871 Apotheker en gemeenteraadslid C.W. Bruinvis heeft bezwaren tegen het Alkmaars straatnamenbeleid. Drebbel kan niet tot de grote mannen worden gerekend en verdient daarom geen straat naar zijn naam.
· 1904 Naber publiceert 'Cornelis Jacobsz. Drebbel, 1572-1634' in het tijdschrift Oud-Holland. Spijtig genoeg is zijn ijveren voor Drebbels eerherstel een eenmansaangelegenheid gebleven.
Nederlandstalige publicaties over Cornelis Drebbel tussen 1700 en 1900
(klik op het tabblad om het artikel te lezen)
NOTA: Gezien de recente toename aan documenten waarin Drebbel wordt vermeld kan bovenstaand overzicht geen aanspraak maken op volledigheid.