Eulogie van HvO

From Cornelis Drebbel
Revision as of 12:31, 18 April 2023 by Admin (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Hubert van Onna, Drebbel promotor.

In zijn tijd, 1572 tot 1633, werd Cornelis Drebbel uit het godvergeten Alkmaar door groot en klein gerespecteerd en bewonderd. Koningen en keizers vochten om zijn aanwezigheid aan hun hof. Toeschouwers stonden versteld van zijn technische vaardigheid en zijn spectaculaire innovaties. Een Perpetuum Mobile, een clavecimbel op zonnestroom, een onderzeeër, de wonderen waren de wereld niet uit. Constantijn Huygens, Galilei, Boyle en vele anderen hadden hem hoog in aanzien. Drebbel had niet veel gepubliceerd maar wát hij had geschreven, paste perfect bij de toen ontwakende hermetische gedachte. Rond 1780, zo’n 150 jaar na Drebbels dood beginnen zijn biografen er helaas kritische kanttekeningen bij te plaatsen. Zijn nagedachtenis werd steeds vaker verguisd; zelfs de Koninklijke Akademie van Wetenschappen zal Drebbel in 1853 'te licht' bevinden: " Het zou te ver leiden om ons minder gunstig oordeel over Drebbel met bewijzen te staven; maar hij is oneindig verre achter te stellen bij zijne tijdgenoten Galilei en Kepler".

Rond 1900 begint Henri Adrien Naber ijverig aan het eerherstel van Cornelis Drebbel te werken. In “De Ster van 1572” uit 1905 probeert hij dat alles wetenschappelijk te onderbouwen maar zijn inspanning wordt in 1922 weer hard onderuit gehaald door Prof. Dr. F.M. Jaeger. Naber verweert zich echter kranig in geschrifte en besluit in 1924 tot de oprichting van het “Drebbelgenootschap”. Spijtig genoeg heeft het Genootschap buiten een radiocauserie en een duikboot demonstratie in de haven van Hoorn, niet erg veel bereikt. Buiten de naam van een aantal straten en colleges, sudderde Drebbels renommée stilletjes verder totdat het historisch biografisch natuurtalent Hubert van Onna zich ermee ging bemoeien. Ondernemer in hart en nieren richtte hij in 1980, nu 40 jaar geleden het Tweede Drebbelgenootschap op. En dat heeft Alkmaar geweten. Het begon bescheiden met veel research in Europese bibliotheken en hier en daar een krantenartikel en een praatje. Daarna begon Hubert de Alkmaarse gemeente te masseren en in september 1998 volgde de eerste uitgebreide expositie in de Alkmaarse Synagoge, een voormalig woonhuis van Drebbel. Geleidelijk aan werd het aanbod aan publicaties en presentaties opgevoerd in de hoop dat Alkmaar het idee een Drebbelsymposium zou willen steunen. Inmiddels bleek dat sommige initiatiefrijke Alkmaarders op hun illustere stadgenoot waren geattendeerd. Getuige het muziektheater “Het Volmaakte Rood” juli-augustus 2008 waar Hubert Drebbels werken extra kwam toelichten. In die tijd werd ook de basis voor de website www.drebbel.net gelegd en werd het idee van de Drebbelwandeling door Alkmaar gelanceerd.

Als doorgewinterd marketeer nam van Onna alle gelegenheden te baat om de aandacht te trekken: een bezoek aan onderzeebouwer Emile van Essen in 2009, de bekendmaking van Drebbels geboortehuis aan het Verdronkenoord in 2011, de Grootste Alkmaarder aller Tijden in 2013 werden uitgebreid geventileerd. Hij verkreeg steun van de stad voor plaquettes bij Drebbel woonhuizen en een prachtige buste op het Doelenveld in 2013. 15 juni van datzelfde jaar werd Alkmaar ook verblijd met de première van de Onderzeedienstmars ter ere van de Grootste Alkmaarder aller Tijden door de Marinierskapel in de Sint Laurenskerk en van begin juli tot eind augustus met een zeer uitgebreide expositie in dezelfde kerk. In november 2014 overhandigde Anjo van de Ven een Drebbel-plaquette aan de onderzeedienst in Den Helder. Hubert heeft onze Alkmaarse held inmiddels zo beroemd gemaakt dat hij sinds 2015 vast onderdeel van Kaeskoppenstad deel uitmaakt. Intussen zijn er nog een groot aantal presentaties doorheen heel Nederland aan toegevoegd en ligt de nadruk dezer jaren op een uitgebreid boek over het leven en de werken van Cornelis, waar we met spanning naar uitkijken.

Naast al deze wapenfeiten die hij bij gemeente Alkmaar heeft aangekaart en tot stand gebracht, heeft Hubert van Onna ten behoeve van de historische precisie ook steeds nauw contact met het Regionaal Archief Alkmaar onderhouden. Ook dat resulteerde in een meer prominente plaats van Drebbel in hun website en archief.

Uit dankbaarheid voor al zijn inspanningen, zou de nu in en buiten Alkmaar welbekende Drebbel voor Hubert van Onna ontgetwijfeld een prachtig loffontein ontwerpen.